Jakob og Pernille Altenborg

Læsø Økologi

Diplom modtaget: 
2021

Jakob og Pernille Altenborg har viet deres liv til at fremstille og forhandle fremragende produkter fra Læsø. Det begyndte med kartofler og lidt grønt langs vejkanten men udviklede sig hurtigt til en stabil produktion af forskellige former for mel, hvor især deres svedje-rug og deres ølands-hvede er fantastisk i smag og for hvedemelets vedkommende også i glutenstrukturen. For at mindes de gamle avlere fremstiller de også sigtemel - lidt grovere end "faster" måske brugte det. Derefter begyndte Jakob og Pernille at dyrke økologisk sennep og har fundet sig tre unikke sennepsvarianter, der smagsmæssigt adskiller sig fra andre produkter på markedet fra bl.a. andre

øer. Klart til den skarpe side men med rundhed og især den grove - ikke så stærke - sennep går rigtig godt til de fantastiske pølser, de netop er begyndt af producere. 

Efter Læsø for nogle år siden mistede sin eneste svineproducent, har det været småt med en af de store grundsten i dansk madkultur af ordentlig kvalitet. Men nu har Jakob og Pernille fået sig et hold grise - 40 styks som man ovenikøbet kan komme ud og klappe hver torsdag. Og de giver et utrolig godt stykke kød - både fordi de lever et dejligt frit liv med krølle på halen og fordi de er en spændende krydsning mellem vildsvin, ungarsk Mangalitza (uldgris) og dansk landrace. Alle disse produkter kan købes hver dag langs landevejen hos Læsø økologi sammen med uovertrufne ærter, fennikel med lange stilke, hvidløg, rødløg og andre løg, salat så man aldrig mere gider spise salat fra supermarkedet, naturligvis kartofler hvor man dagligt kan få en sludder med Jakob om hvilken sort der er høstet i dag og så selvfølgelig jordbær i den korte sæson sommeren giver os.