Bettina Buhl

Kort curriculum vitæ

Bettina Buhl

Rougsøvej 32
8961 Allingåbro  
Tel. 20 80 31 27
Mail: bb@dgmuseum.dk

Bettina Buhl er madhistoriker, cand.mag. i historie og kommunikation, museumsinspektør og arbejder med forskning og formidling af dansk madhistorie og madkultur på Det Grønne Museum. Forfatter til talrige artikler og bøger om den danske madhistorie. Bettina bidrager som madhistorisk konsulent på mange projekter og til tv- og radioprogrammer omhandlende mad - bl.a. hyppig gæst i Go ‘Morgen Danmark. Tv-vært på TV2 i programmet: ”Badehotellets kokkeskole” og en lang række Podcast. I forbindelse med tv-serien Badehotellet bidrager Bettina med køkkenhistorisk viden og ideer til menuer og tilberedninger. Endelig er hun fast klummeskribent og madanmelder på Jyllandsposten. Hun er idémager og kreativ udvikler til flere madhistoriske udstillinger og events og er desuden en ivrig foredragsholder.

Bettina er repræsenteret i det nationale genbevarende udvalg vedr. Den levende kulturarv - omhandlende bevaringen af de gamle danske kultur- og nytteplanter. Hun er desuden repræsenterer et stort netværk inden for fødevarebranchen, hvor hun bidrager i flere projekter bl.a. arbejder hun tæt sammen med landets kokke, den gastronomiske verden og ikke mindst fødevareproducenter. Bettina er fagansvarlig på Lex.dk. og har siden 2000 arbejdet som beskikket censor på kommunikationsuddannelserne ved landets universiteter. Bettina er repræsenteret i Danmarks Kartoffelråd, sidder i bestyrelsen for Danske Madpublicister og medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi.

Titler/priser: 
2022: EMBLA Nordic Food Awards: “Nordic Food Communicator”.
2018: Food Travel Association/Food Trekking Awards: ”Best Conversion of Historic Building as a Food Lover Attraction”.
 

Forskning og undersøgelser:

2023: Grønsagernes betydning i den danske kost. Fasten i forbindelse med fastelavn. Slankekost i de tidlige danske kogebøger. Bælgfrugtens brug i den selvforsynende husholdning. Påskens madtraditioner. Kaffebordets historie og udbredelse i Danmark.
2022: Forskning i Dansk madkultur 1945-2022 i relation til danske landbrugsafgrøder.
2021: Forskning i planteproduktion i Danmark 1945-2022. Forskning i forædlingsindustrien i Danmark.
2020: Forskning i æblet i den danske husholdning.
2019: Forskningsprojekt vedr. rug og rugbrødets kulturhistorie i Danmark.
2017-2019: Forskning:  konditor Gert Sørensen, Fyns Madkultur og Tycho Brahes husholdning på Uranienborg, Lunds Universitet.
2016: Redaktionen: Dansk madhistorie. Forskningsprojekt vedr. mad og traditioner.
2014-15: Forskning og bevaringsprojekt om de gamle danske sorter af timian og blomkål. Forskningsprojekt vedr. den Østjyske madkultur.
2013: Undersøgelse og tilrettelæggelse af udstilling om forplejningen af soldaterne i krigen 1864.
2012-13: Forskning og bevaringsprojekt om de gamle danske sorter af kirsebær, krydderurter, kål, løg og porrer. Dokumentation af maden i Østjylland.
2011: Forskellige typer af forskningsprojekter inden for ”Den levende kulturarv”, herunder fokus på løg, porre, rødkål, radiser og majroer. Forskning og bevaringsprojekt om de gamle danske sorter af kirsebær.
2010: Forskellige typer af forskningsprojekter inden for ”Den levende kulturarv” og måltidets kulturhistorie.
2008: Fynsk ølkultur, herunder de fynske humlehaver, fynsk humle i madmors øl og fynsk humle i den selvforsynende husholdning. Kartoflen – fra svineføde til uundværlig og svinekødet betydning for måltidet i gennem tiden.

2007: Oldemors have og råvarernes betydning for måltidet og Kødets anvendelse gennem tiden i Danmark.
2006:
 Humlens udbredelse og anvendelse i Danmark og Øllets anvendelse i den selvforsynende husholdning.

2005: Slagteriernes historie i Danmark.

Udvalgte publikationer:
2024: 
Klummeskribent og madanmelder på Jyllandsposten. Grisen i den danske madkultur. 
2023: 
Dansk Landbrugshistorie 1945-2020: I: Planteproduktion. II: Madkultur og fødevarer fra landbrugslandet Danmark. Gads forlag. Klummeskribent og madanmelder på Jyllandsposten. Vid&Sans Aarhus Universitetsforlag med følgende artikler: Dine grønsager var engang et eksotisk tilbehør (januar). Faste, fastelavn og en blød, lille bolle (februar). Afmagringskure for matroner og borgmestermaver (februar). Tørrede ærter holdt danskerne i live (marts). Da påskebordet blev forvandlet (april). Det danske kaffebord har en særlig historie (april).
2020:
Bettina Buhl; Æbler. Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie. Turbine. Aarhus. 2019.
2019:
Bettina Buhl; KÖKKENET – Uraniborgs husholdning; Tycho Brahe-museet, Sweden. 2019.
Bettina Buhl og Anders Wedel Berthelsen; Den fynske brunner-tradition, Fynbogen. 2019.
Bettina Buhl; Rug og Rugbrød. Klassiske opskrifter og fortællinger fra den danske madhistorie. Turbine. Aarhus. 2019.
2018:
Bettina Buhl; Badehotellets Kogebog, Badehotellets Rettigheder ApS, 2018.
Artikler om madkultur og traditioner i Trap Danmark 6. udgave. Bind 9: Randers, Norddjurs og Syddjurs. 2018.
Bettina Buhl: Amalienborgs hofkonditor Gert Sørensen – en folkelig, arbejdsom og kongelig konditor. Fyrstelige Måltider. Herregårdshistorie 13. Gammel Estrup. 2018.
2017: 
Bettina Buhl: Fyns madkultur. Fynske Årbøger. Historisk Samfund for Fyn. 2017.
Bettina Buhl: Sovs skal der til - opskrifter og historie. Gyldendal. 2017.
Udarbejdelse og film sammen med TV2´s kok Gorm Wisweh. vedr. GoCook er Coops madprogram med ambitionen om at skabe den første generation af børn, der er bedre til at lave mad end deres forældre. Coop Skolekontakten. 2017.: https://www.youtube.com/watch?v=MCceOoU27E0
2016: 
Den selvforsynende husholdning tur/retur. Odense Universitet, Rubicon. 2016.
Påskemaden – fra det spartanske fastemåltid til velfærdsmad. Dansk Madhistorie. Mad og Identitet. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2016.
2015:
Vildt i de østjyske gryder. Publicering af forskningsprojekt. 2015.
Husholdningerne på de østjyske øer: Publicering af forskningsprojekt. 2015.
Jacobine er sulten – og børn og mad i 1800-tallets Danmark. Klematis. 2015.
Madlavning i Østjylland, fortalt af østjyderne selv. Maden i Østjylland i efterkrigstiden – fødevarer, madlavning og måltider. Dansk Madhistorie. Mad og regionalitet. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2015.
Danskernes småkager – et småkageleksikon. Nyt Nordisk Forlag/ Arnold Busck. 2015.
2014:
Uden Øl og Mad er helten ingen Ting – soldaterne fra 1864 fortæller om kosten i felten. Dansk Madhistorie. Mad i krig og krise. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2014.
Porrer - en nødvendig grøntsag i en tid med Fødevareknaphed. Dansk Madhistorie. Mad i krig og krise. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2014.
Alfred er sulten – og børn og mad i 1900-tallets Danmark. Klematis. 2014.
Dansk Madkultur i 200 år. Tidsskrift for Landøkonomi. Nr. 2. september. 200.årgang. Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi. Københavns Universitet. 2014.
2013: 
Gris på Gaflen. Dansk Madhistorie. Industrikøkkenets tidsalder. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2013.
Radiser, majroer og rødkål. Dansk Madhistorie. Industrikøkkenets tidsalder. 
Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2013.
Mælken i maden – 1000 års fortællinger om mælkens kulturhistorie. Dansk Landbrugsmuseum. 2013.
2012:
”Et ikon bliver til”- artikel i ”Alle tiders Karoline” – en kogebog krydret med historier og nostalgi. Arla. 2012.
Kresten er sulten – og børn og mad i 1700-tallets Danmark. Klematis. 2012.
Glemte løgsorter skal tilbage i de danske køkkener. Dansk Madhistorie. Fortid og nutid. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2012.
Rodfrugternes betydning for den danske private husholdning. Dansk Madhistorie. Fortid og nutid. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2012.
2011:
Mælkens Danmarks historie. Dansk Landbrugsmuseum. 2011.
Bæredygtig udnyttelse af gamle, frøformerede danske kål og rodfrugtgrøntsagssorter. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2011.
2010:
Gamle sorter – nye muligheder. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2010.
Sebastians jul (udgivet sammen med Sebastians Klein). Carlsens forlag og DR. 2010.
Historien om danskernes mad i 15.000 år - med udvalgte opskrifter fra gamle danske kogebøger Fødevareministeriet og Dansk Landbrugsmuseum. november 2010.
2009:
Kødets historie. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2009.
Ølbrygning på landet. Kost og spisevaner i 1800-tallet. Københavns Universitet. 2009.
2008:
Fyn – humlens hjemland. Fyns ølkultur, Albani bryggerierne. 2008.
Øl – den fynske livsdrik. Fyns ølkultur, Albani bryggerierne. 2008.
Gris på Gaflen. Tidsskriftet, siden Saxo, efterår 2008.
Kartoflen – jordæblet, der blev danskernes spise. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum.  2008.
Plantebevaring – kulturhistorien om humle, korn, æble, stikkelsbær, ribs og jordbær. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2008.
2007:
Danmarks Humlehave. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum.2007.
Dette stykke har jeg gemt specielt til Dem, Frue. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2007.
2006:
Dyrskuets historie. Landbrugsavisen, juni 2006.
Frikadellen møder landbruget. Skriftserie fra Dansk Landbrugsmuseum. 2006.
2004:
Falkoneren og hans jagtfugl – kongelige falke i Danmarkshistorien. 2004.
Carl Henriksen var bestyrer på Sophienlund. I Godt Selskab – om livet i Hads Herred før og nu. 2004.
2003
Husholdningen på gårdene i Hads Herred fra 1850 til i dag. Med solid jordforbindelse p.122-124. 2003.
Upstairs hos Nielsen. I godt selskab – om livet i Hads Herred før og nu. 2003.
2002:             
Den gamle jagtbog – våben, vildt og jagtmetoder i jagtens guldalder. 
Journalen – lokal- og kulturhistorisk tidsskrift p. 42–43. 2002.
2000:             
Hverdagslivet i 1800-tallet. Culture 2000 p. 27 – 31. 2000.